петък, 2 август 2013 г.

За гаргите и хората...

Вече си е есен. Официално. Прекрасност във всички нюанси на жълто, кафяво и червено. Дъжд, облаци, температура около 15-20 градуса по Целзий. С една дума - чудесничко. И гарвани. Когато е лято и има много птички, тези същества май остават на заден план и напомнят за своето присъствие само привечер.

Всички знаем колко умни същества са гарваните. Колко са пресметливи, хитри и изобретателни. И се срещат в доста митологии и литературни творби. Май само в българското народно творчество гарванът е приет, като злокобна поличба, вестител на смърт.
Но, трябва да отбележа, че те са майстори на масовата гавра.

Сутрин. Рано е. Към 5:00. Купонът е бил толкова добър, че махмурлука вече почва да се прокрадва, а дори не си се прибрал в къщи. Тогава, някак си, около 40 гарвана забелязват как се радваш на сутрешния покой и си мислят: "Хеееей, човече, виждаме,че ти е зле. Искаш да си на тихо! Нека те поздравим!Одобряваме!"

...........

Тази чернова я откривам в дебрите на блога си. Вече няма да е чернова де. От момента на написването й до днес (02.08.2013г), след множество проведени наблюдения, установявам, че тези представители на пернатата напаст са уникално талантливи, красиви и умни. Можете да използвате гарванът за всичко...за времегубка, докато чакате някого. За доста драматичен и епичен знак, че някой гази лука, тип "Can you hear this? The crows are approaching! They don't like you either..." (добавяте зловещ глас и злодейско хихикане и жертвата ви е готова. Особено ефектно е, когато го казваш на 8 годишни!) Може да ги използваш за връзка с Вселената. Проверено е! Работи!...А може и просто да се радваш на съществуванието.

И за да няма объркване. За враните горенаписаното важи с пълна сила.
Тия летящи клоуни са разред Врабчоподобни (бая мутирали врабчета са, ако питате мен),Семейство вранови. И за да няма обърквания, ще приложа и малко научнопопулярност в, и без това, безсмисления ми пост.

Гарванът май е най-голямата гад, с размах на крилете до 130 см. (Това си е колкото един Longsword, та не е шега работа)

Следващото е другата "гарга" или сивата врана. А този трол доста добре го познавате...

Тази гадост също е добре позната. Майстор в дразненето, с пронизителните си крясъци, свраката е склонна да докара и най-спокойния човек до нервен срив. Най-якото в нея е латинското й наименование. След като бухалът с неговото "Bubo bubo" отнесе доста смях, тази гад си е чист покемон. Или на латински "Рica pica"

Не знаех, че мога да видя посевна врана в София, но онази сутрин видях. Като малък гарван, ама със сиво клюнче. Големи симпатяги, кефят се на пръскачки, подскачат и писукат смешно. И изглеждат много сърдити.

Накрая, но не и на последно място, чавка... дето пие мозъци. В София със сигурност ги има, защото съм виждала по цели ята край кофите за боклук. Накацали, чакащи да изпият нечий мозък. Най-малкия фърфалак от бандата, но се запомня, защото и тя цирика много. Особено февруари месец. Почти всеки е виждал огромните ята врани в Борисова, които си седят по клончетата и изведнъж излитат, като почват да цвърчат много силно. В повечето случаи пронизителните звуци са от чавките, които летят под прикритие с големите. Тези пилета също изглеждат вечно сърдити и подозрителни по един очарователен начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар