четвъртък, 29 септември 2011 г.

Абе...

В последните дни се говори много за Кирил Рашков а.к.а. Цар Киро, за неправдата,за етносите,за циганите*,за сапуна…
Няма да коментирам политическата причина,заради която се случиха последните събития,нито ще разглеждам проблема в протестите.Други хора са разгледали проблема и не желая да повтарям, най-малкото, защото няма да успея да се изкажа толкова добре.

Последните събития ме накараха да се замисля къде, всъщност, се корени проблемът с реакциите на хората.И това са разсъждения, не коментар, който цели да вземе страна в спор, който е безсмислен.

Да си расист или етнофоб би трябвало да е отживелица.Вече не е модерно.
Не трябва през XXI век да се проявяваме като расистки скотове, които не знаят нищо друго освен да скандират на протести,за неща…които и ние не познаваме.
Засегнат е проблема с етническата неправда.Всеки сочи другия с пръст,обижда и псува.Всички се чувстват обидени.
На циганите не им харесва начина, по който се отнасяме към тях.И постоянно ставам свидетел на лошо отношение към тях.
Но не разбирам-как да се държим към група хора,които масово рушат всичко?!Хора,които умишлено не правят нищо по въпроса да се впишат в едно що-годе развито общество.Тези хора се стараят по всякакъв начин да не бъдат приети в обществото ни:не държат на образованието си, защото знаят,че ще бъдат омъжени/оженени на 12-13 годишна възраст и няма да имат нужда от образование,защото държавата ще изплаща помощи.Наскоро кметът на едно софийско село се е изказал към братята си цигани ”Спрете да се множите толкова,че ставаме много-българите не могат да ни изхранят’’
И не,не говоря наизуст – майка ми става свидетел на горе описаното всеки ден.Момичета от втори клас проституират, а 14 годишни са малтретирани от бащите си,защото искат да учат,а не да работят. Това са хора,които не зачитат обществените морални и етически норми, не се съобразяват с нашите закони,това са хора,които се надбягват с МПС-та с каруци в центъра на София.


И последните събития и протести не са проблем на етническа основа.Не бива да бъдат такива.Трябва да спрем да сме ограничените хора,които сме и да погледнем себе си.
Българите не са китки за мирисане.
Циганите си имат цар Киро,ние си имаме Маргини, Митьо Очите и един куп хора, които са известни с държавните си измами от години.

Защото не може едно българско дете да бъде „възпитавано”, че циганинът е лош, мръсен човек, който трябва да бъде мразен.Или,че „мръсният циганин ще дойде и ще те прибере” и т.н.
„От циганин до циганин разлика има, както от българин до българин!’’
Но циганката плаши детето си с „Млъкни,че скинарите ще дойдат да те приберат!”

В един момент ставам свидетел на следното:семейство цигани получава общинско жилище преди десетина години.Дават им апартамент,който те не одобряват.В процес на оплакване им се казва „ОК,отивате в еди-коя-си-част на квартала” Частта, в която се настаняват други представители на циганският етнос.Семейството отказва с идеята,че не желаят да бъдат в „масовата мизерия,при ония мърльовци” Искат децата им да израснат сред добри съседи, да се изучат и да бъдат възпитани добре.Живеят добре,но всеки път, когато се разминат с познати от „онзи край на квартала” са обиждани, наричани с епитети и след тях се подвиква „Ей ги,големците,дето не искат да живеят с нас!”
В един красив момент тази ситуация ме оставя леко учудена.Какво да си мисля аз,средностатистическа гражданка на Република България?!
Циганите ни сочат с пръст, обиждат ни,били сме лоши с тях,а те не правят нищо да бъдат добри едни с други, пък да не говорим за отношенията им с българите.

И докато разни хора крещят по улиците „Циганите на сапун!”,аз ще отида да пия една ракия с чичо Ицо и тумба съседи!Мерси!


* Не роми,а цигани.Ние сме единствената държава, в която циганите се наричат иначе.Но щом финландците, руснаците,украинците си имат цигани,значи и ние можем да си имаме цигани.И чичо Ицо от съседния вход с гордост казва „Аз съм си циганин!”…та,да…

Няма коментари:

Публикуване на коментар